Vallmo, som har en speciell plats i köken, är en av de sällsynta smakerna med sin smak, fördelar och mödosamma förberedelse. Medicin inom medicinområdet och i köken blir det en smak med dess godis och bakverk.
Vad är vallmo, vad betyder det?
·
Vallmo, vars jordbruk i Anatolien går tillbaka till antiken, produceras mestadels i Afyon
och Eskişehir. Dess konsumtion är också mestadels i dessa
regioner. Speciellt i Afyons bakverk, bullar och bröd är vallmo en
oumbärlig mat.
·
Även om det anses vara en
negativ växt av samhället, är det faktiskt ganska användbart.
·
Konsumeras i måltider, torkade
och krossade kapslar är inte hälsoskadliga.
·
Det ger också en fin smak till
recept.
·
Det finns tre typer av torkad
som svart, vit och gul.
·
Den svarta används inte mycket
eftersom den är för fet. Det är den gula och vita sorten som används i
bullar.
·
När vallmo undersöks när det gäller näringsvärde har 100 gram vallmofrön i
genomsnitt 525 kalorier, men det finns små mängder C -vitamin och B6, kalcium,
järn, magnesium, natrium och kalium. Cirka 40 gram av 100 gram utsäde
består av fett, 28 gram kolhydrater och 18 gram protein.
·
Om du skulle fråga vilken mat vallmo används i ,
används denna växt mestadels i desserter och bakverk, men om du gillar att
prova olika smaker kan du lägga vallmo till dina rejäla sallader och
kycklingrätter.
Vilka är fördelarna med vallmo?
·
Förutom sin utsökta doft
innehåller vallmofrön , som
är fördelaktiga för hälsan, kalcium, kalium, zink, järn, mangan och
kopparmineraler.
·
Speciellt koppar är mycket
effektivt vid produktion av blodceller. Samtidigt är oljan som utvinns ur
dess frön rik på Omega-3 och omega-6. Vallmofördelarna stärks av fettsyrorna i den.
·
Det är fördelaktigt för hjärnan
och hjärtat. Mangan är känt för sina kraftfulla antioxidantegenskaper.
·
Dess smärtstillande funktion gör att den används inom den medicinska industrin.
·
Med oljesyran i fröet minskar
det dåligt kolesterol och ökar det goda kolesterolet.
·
Det balanserar blodtrycket med
sitt kaliuminnehåll. Av denna anledning har det många fördelar för
blodtryckspatienter.
·
Tack vare dess rika
fiberinnehåll hjälper det till att eliminera förstoppningsproblem.
·
Det har också en effekt på att
minska hudproblem och försköna huden.
·
Som med all mat är överdriven
konsumtion av vallmo naturligtvis skadligt. Därför, när det gäller hälsa,
bör det konsumeras med måtta.
·
Vallmo är inte heller farligt när det gäller kalorier . Det
finns 47 kalorier i en matsked vallmofrön.
·
Även om fördelarna med vallmo är mycket
höga, bör personer med vallmeallergi få dessa fördelar från andra naturliga
livsmedel.
·
Liksom många allergier visar
vallmoallergi också symptom som eksem, svullnad i ansikte och hals och
illamående.
Var växer vallmo?
·
Vallmoväxten, en växt från
vallmofamiljen, odlas i Egeiska och centrala anatoliska regionerna. Det
konsumeras ofta i Egeiska regionen.
·
Vallmo härrör från det arabiska
ordet χaşχāş خشخاش, vilket betyder opiumväxt. Betydelsen av vallmo är
relaterad till ordet hash, det vill säga ljudet av hård friktion, enligt vissa
forskares diskurser.
·
Vallmo är en växt som älskar
ett varmt klimat. Det är dock också resistent mot låga temperaturer.
·
Den produceras mestadels i östra
Medelhavet. Det är en växt som kräver varmt väder och riklig nederbörd.
·
I vårt land är regionen där den
produceras mest Afyon.
·
Namnet opium kommer också från
dess vallmoproduktion. Bortsett från Afyon produceras vallmo i ytterligare
några provinser i Svarta havet och Centrala Anatolien.
·
I vårt land och i många länder
sker produktionen under statlig kontroll.
·
Det är förbjudet att odla
vallmo individuellt på grund av dess missbruk.
·
Vallmofältet inspekteras av
myndigheterna med jämna mellanrum tills det kommer från Jordbrukskontoret .
·
Eftersom det orsakar allvarliga
problem när det produceras och konsumeras omedvetet. Det finns också de
som producerar olagligt i Hatay -regionen.
·
Det finns inget vallmoträd, vallmofabriken växer
på fälten i liknande utseende som vete.
·
Vallmoväxten innehåller frön i
sin knölfrukt. Vallmoolja erhålls också från vallmofröet som finns i
kapseln.
Var hittar du vallmo?
·
Förutom den terapeutiska
användningen inom den medicinska sektorn är den också bland de eftertraktade smakerna i köket.
·
I detta avseende föredras det
ofta av kvinnor.
·
Det är ingen skada att använda
det korrekt och medvetet.
·
Vallmo är oumbärlig för recept,
lätt att få från växtbaserade läkare. Det kan också hittas i några större
stormarknader.
·
Som med nästan alla livsmedel är
priserna på vallmo, som kan köpas online, i allmänhet mer överkomliga i online
shopping.
Hur mycket är vallmopriser?
·
Vallmaproduktionen i vårt land
är under statlig kontroll. Därför
är dess produktion också begränsad. Begränsad produktion påverkar
priserna.
·
Även om priserna är varierande
är det vanligtvis mellan 5 och 10 TL per 100 gram i växtbaserade läkare eller
marknader.
·
Priset varierar också beroende
på sorter som gul vallmo, vit vallmo, blå (svart) vallmo.
·
Gult och vitt är det mest
använda i kök.
·
Svart vallmo används ofta vid
framställning av vallmoolja.
·
Priserna på vallmoolja varierar
också mellan 10 och 20 TL per 100 ml.
Hur slås en vallmo?
·
Efter att vallmo samlats upp
från fältet sker processen med att bryta vallmokapslarna.
·
Denna process, som brukade göras
genom att tugga med fötterna, börjar göras i maskinen med teknikutvecklingen.
·
Tack vare maskinerna görs det på
mycket kortare tid och enkelt.
·
Den siktade vallmo rostas först
och får torka ordentligt.
·
Om den torkade vallmo görs för
hand, slås den på speciella stenar och krossas. Denna process är ganska
krånglig.
·
Förutom manuellt arbete används
även maskiner för smide.
·
Maskiner gör detta jobb mer
praktiskt och snabbare.
·
Men för det mesta ger det inte
lika bra resultat som handtatuering. Vallmo som passerar genom dessa
processer blir redo att användas.
·
Vallmopasta kan ätas genom sked
i form av pasta, samt användas i bakverk, muffins och desserter. Eller så
kan den användas till frukost.
Går Poppy Paste dåligt?
·
Vallmo är inte en mat som
förstörs direkt på 1-2 månader. Därför behöver det inte konsumeras på kort
tid .
·
Liksom många livsmedel håller
vallmo -pasta upp till 1 år om den förvaras på en sval plats från solljus och
stängs.
·
Om den förvaras i en frys under
längre livslängd kan denna period förlängas upp till 2 år.
·
Det krävs lika mycket för att
användas när så önskas, och därför används det längre.
·
Under denna period kan den
enkelt användas i bakverk, frukost eller sallader.
Vad är vallmoolja? Vilka
är fördelarna med vallmoolja?
·
Vallmoolja är en av de vegetabiliska oljor som väckt uppmärksamhet de
senaste åren.
·
Det erhålls från fröna inuti vallmokapseln .
·
Denna olja erhålls under
rostning och krossning av frön.
·
Speciellt i svart vallmo är
oljemängden högre än de andra. Frön innehåller 50-60% olja.
·
De är mycket hälsosamma fetter.
·
Vallmoolja är rik på vitamin E,
antioxidanter, omega och många fler. Av denna anledning är det mycket
användbart i kroppsstruktur och många sjukdomar.
·
Det används särskilt inom
hälsosektorn med dess smärtstillande och lugnande egenskaper.
·
Vallmoolja används både inom
medicin och i hudvård och hårvård.
·
Skyddar hudens fukt, reglerar hudcellernas
funktioner. När du känner dig trött, tappas lite vallmoolja i badvattnet
för att lindra trötthet i kroppen.
·
I fall som tandvärk, huvudvärk
ger det smärtlindring när det appliceras på det värkande området.
·
Det får håret att växa snabbare
i långsamt växande hår.
·
Det stärker också hårets rötter.
·
Med alla dessa positiva aspekter
och den fantastiska smaken det ger till recept bör även de som inte använder
vallmo upptäcka och prova det så snart som möjligt.
0 Kommentarer