Läckra och originella måltider kan tillagas på kort tid med tonfisk, vilket är det perfekta alternativet för dem som tar hand om sin hälsa och form. Tonfisk, som är särskilt rik på omega 3- och B12 -vitaminer, tillgodoser en stor del av de dagliga vitamin- och mineralbehoven.

Tonfisk, även känd som tonfisk, används i allmänhet på burk. Tonfisk, som säljs i skivor på marknader och fiskare, kan stuvas, ångas, bakas eller grillas. Konsumtion är vanligare i konserverad form.

Den används i konserverade sallader, pasta, pizzor, kalla smörgåsar. Eftersom det är konserver finns det många frågor om tonfisk. Bland dem är svaret på frågan om tonfisk är halal att den inte orsakar några religiösa problem i vårt land.

 

Vad är tonfisk?

·        Tonfisk från makrillfamiljen kan bli 6 meter lång.

·        Tja, hur många kilo kan en tonfisk med en längd på 6 meter väga? I proportion till dess storlek kan tonfiskens vikt nå 1 ton.

·        Den livnär sig på små fiskar som blåfisk, bonito, makrill, sardiner och ansjovis som lever i havet.

·        Låt oss också tillfredsställa din nyfikenhet om var tonfisken, som har förmågan att simma snabbt trots sin storlek, bor. Tonfisk lever i tempererat vatten.

·        Bland de utrotningshotade tonfiskarterna är de mest kända tonfiskar med lång rand, tonfisk med randig tonfisk och gulfinnad tonfisk.

·        Tonfisk, som är att föredra på grund av sitt utsökta kött och lämpliga struktur för konserver, föredras särskilt av arbetssegmentet med sin konserverade form.

·        Dessutom är tonfisk en viktig proteinkälla för dem som är intresserade av bodybuilding. Tonfisk är en mycket föredragen art i fiskindustrin på grund av dess storlek och fylligt kött.

 

Tonfisk kalorier, protein och näringsvärde

·        Tonfisk är bland fiskarterna med högt proteininnehåll: 100 gram tonfisk, som är en idealisk animalisk proteinkälla, innehåller 20-25 gram protein.

·        De viktigaste ämnena som gör fisk som innehåller omega 3 -fettsyror värdefulla är fettsyrorna som kallas EPA och DHA. Förutom dessa är den också rik på vitamin A, vitamin D, B -grupp vitaminer, folsyra, kalcium och kalium. 100 gram tonfisk innehåller 10-15 gram fett, och en burk tonfisk i 160 gram olja innehåller 297 kalorier.

·        100 gram lätt konserverad tonfisk, dränerad, är 95 kalorier.

·        När tonfiskolja konsumeras filtrerad innehåller den färre kalorier.

·        På grund av dess låga kaloriinnehåll är det möjligt att gå ner i vikt genom att följa tonfiskdieten.

·        Så, gör tonfisk dig gå upp i vikt? Du kan gå upp i vikt om du konsumerar tonfisk med oljeinnehåll över den rekommenderade mängden.

·        Dessutom varierar omega 3 -fettsyrahalten i tonfisk beroende på om fisken är konserverad i olja eller vatten.

·        Svaret på frågan om tonfisk med så högt vitamin- och mineralinnehåll kan öka höjden beror på att den stöder benutvecklingen hos barn under tillväxt- och utvecklingsperioden.

 

Fördelar med tonfisk, vad är det bra för?

·        Tonfisk, som rekommenderas i en hälsosam kost med dess innehåll av omega 3 -fettsyror, skyddar kardiovaskulär hälsa. Det ökar HDL, kallat bra kolesterol, i blodet.

·        Tonfisk förhindrar blodproppar och påskyndar blodflödet, vilket minskar risken för stroke.

·        Tonfisk är en fisk med högt proteinvärde. Högt kalium- och proteininnehåll reglerar blodtrycket, säkerställer att blodtrycket ligger på normala nivåer.

·        EPA- och DHA -innehållet, som har en positiv effekt på ögons hälsa, förhindrar bildning av torra ögon och förhindrar också ögonsjukdomar som utvecklas med åldrandet.

·        Omega 3 -fettsyrainnehåll, som har antioxidantegenskaper, skyddar kroppen mot cancer. I synnerhet minimerar det risken för njure-, tjocktarms- och bröstcancer.

·        Tack vare omega 3 -värdet för tonfisk, som är av stor betydelse för att reglera blodflödet till hjärnkärlen och stärka de elektriska kretsarna i hjärnan, minskar det risken för Alzheimers.

·        Dess höga seleninnehåll styr aptit och humörförändringar. Det skyddar kroppen mot ångest och depression. Selen, tillsammans med omega 3, stöder utsöndring av skadliga giftiga ämnen från levern.

·        D -vitamin i dess innehåll reglerar fuktbalansen i huden och hjälper till att bilda en ljus och livlig hud. Omega 3 -fettsyror gör håret mjukt, friskt och växer snabbare.

 

Hur man äter tonfisk?

·        Eftersom färsk tonfisk är en fet fisk, rekommenderas det inte att steka den.

·        Den vanligaste matlagningsmetoden för tonfisk är gryta. För att förbereda en gryta från tonfisk rekommenderas att färgen blir ljusare genom att blötlägga citron och salt efter rengöring. Du kan hacka tärningarna, tillsätt schalottenlök, lagerblad, lite tomatpuré och salt och konsumera det i form av en gryta.

·        Du kan göra tonfisk sallad, pizza, pasta med tonfisk på burk.

·        Den mest praktiska användningen av tonfisk är smörgåsar.

·        I det japanska köket används tonfisk för att göra sashimi eller sushi.

·        Frågan om tonfisken, som ofta används i matlagning, är uppvärmd, kan förvirra sinnen. Att värma tonfisk är inga problem. När du lagar dina måltider kan du värma tonfisken med sinnesro.

·        Att öppna tonfisk kan vara utmanande, som med många burkar. Även om det vanligtvis finns en dragflik på locken, kan denna ring ibland också bryta från lådan.

·        I sådana fall använder du kniven som du håller vertikalt för att göra hål i burkens lockets inre kanter och foga sedan ihop dessa hål och skär långsamt.

·        Om du har en platt sten eller betongkloss i ditt hus där du kan gnugga burken ser du att locket öppnas när du gnider lockdelen i genomsnitt 1 minut och trycker på burken från sidorna.

 

Är tonfisk skadlig?

·        Tonfisk innehåller kvicksilver. Tonfisk, som är en djuphavsfisk, har en hög mängd kvicksilver eftersom de också livnär sig på varelserna på havsbotten. Att äta stora mängder tonfisk under lång tid kan vara skadligt.

·        Du bör begränsa din tonfiskförbrukning, särskilt om du är gravid eller ammar.

·        Det rekommenderas att du inte konsumerar mer än 4 medelstora (över 800 gram) eller 300 gram färsk tonfisk per vecka. 

·        Kvicksilverhalten i tonfisk kan skada barnets nervsystem och hämma dess utveckling. Gravida och gravida kvinnor bör använda det noggrant, frågan om tonfisk ges till spädbarn kommer att tänka på. Att ge fisk till spädbarn upp till ett år rekommenderas inte av experter.

·        Kan tonfisk ätas med yoghurt? Nej, uppmärksamhet krävs. En annan nyfiken fråga är, orsakar tonfisk allergier?

·        Om yoghurten inte är färsk kan den orsaka en allergisk reaktion när den konsumeras med fisk.

·        Detsamma gäller för tonfiskmjölk och tonfisk och ayran -drickbara frågor. För att inte uppleva tonfiskförgiftning bör den konsumeras helt efter att burken öppnats. Eftersom tonfisk är en proteinrik mat bör den konsumeras med försiktighet av njurpatienter med proteinbegränsning.

·        Man undrar också om tonfisk orsakar gas . Tonfisk har inte direkt gasbildande effekter, men beroende på matsmältningssystemets känslighet kan varje mat ge olika effekter i olika kroppar. Speciellt för spädbarn som konsumerar tonfisk för första gången är det bra att först konsultera en specialist.

·        Om du konsumerar tonfisk på burk kan det vara orsaken till gastrit. Huvudorsaken här är dock inte fisken, utan typen av solrosolja som finns i burken för att förhindra att fisken förstörs.

·        Efter att tonfisken har öppnats, om den inte är helt färdig, om solrosolja tillsätts för att täcka köttet, kan den förvaras i kylskåpet i ytterligare 2 dagar med stängd mun.

·        Om du föredrar en lätt produkt kan du lägga vatten på köttet istället för solrosolja. Du kan förvara tonfisken i en burk eller överföra den till en glasburk.

 

Hur mycket är tonfiskpriserna?

·        Tonfisk säljs mestadels färsk i Amerika.

·        Det är svårt att hitta färsk tonfisk i vårt land, och tonfisk som tas in fryst är ganska högt i pris.

·        I allmänhet varierar tonfisk som konsumeras i konserverad form beroende på märke, mängd och oljeinnehåll.

·        Priset på en burk med tonfisk på 160 gram varierar mellan 8,5 lira och 12 lira.