Läckra
och originella måltider kan tillagas på kort tid med tonfisk, vilket är det
perfekta alternativet för dem som tar hand om sin hälsa och form. Tonfisk,
som är särskilt rik på omega 3- och B12 -vitaminer,
tillgodoser en stor del av de dagliga vitamin- och mineralbehoven.
Tonfisk, även känd som tonfisk, används i allmänhet på burk. Tonfisk,
som säljs i skivor på marknader och fiskare, kan stuvas, ångas, bakas eller
grillas. Konsumtion är vanligare i konserverad form.
Den används i konserverade sallader, pasta, pizzor, kalla
smörgåsar. Eftersom det är konserver finns det många frågor om tonfisk. Bland
dem är svaret på frågan om tonfisk är halal att den inte orsakar några
religiösa problem i vårt land.
Vad är tonfisk?
·
Tonfisk från makrillfamiljen kan
bli 6 meter lång.
·
Tja, hur många kilo kan en
tonfisk med en längd på 6 meter väga? I proportion till dess storlek kan
tonfiskens vikt nå 1 ton.
·
Den livnär sig på små fiskar som
blåfisk, bonito, makrill, sardiner och ansjovis som lever i havet.
·
Låt oss också tillfredsställa
din nyfikenhet om var tonfisken, som har förmågan att simma snabbt trots sin
storlek, bor. Tonfisk lever i tempererat vatten.
·
Bland de utrotningshotade
tonfiskarterna är de mest kända tonfiskar med lång rand, tonfisk med randig
tonfisk och gulfinnad tonfisk.
·
Tonfisk, som är att föredra på
grund av sitt utsökta kött och lämpliga struktur för konserver, föredras
särskilt av arbetssegmentet med sin konserverade form.
·
Dessutom är tonfisk en viktig
proteinkälla för dem som är intresserade av bodybuilding. Tonfisk är en mycket
föredragen art i fiskindustrin på grund av dess storlek och fylligt kött.
Tonfisk kalorier, protein och näringsvärde
·
Tonfisk är bland fiskarterna
med högt proteininnehåll: 100 gram tonfisk, som är en idealisk animalisk
proteinkälla, innehåller 20-25 gram protein.
·
De viktigaste ämnena som gör
fisk som innehåller omega 3 -fettsyror värdefulla är fettsyrorna som kallas EPA
och DHA. Förutom dessa är den också rik på vitamin A, vitamin D, B -grupp
vitaminer, folsyra, kalcium och kalium. 100 gram tonfisk innehåller 10-15
gram fett, och en burk tonfisk i 160 gram olja innehåller 297 kalorier.
·
100 gram lätt konserverad
tonfisk, dränerad, är 95 kalorier.
·
När tonfiskolja konsumeras
filtrerad innehåller den färre kalorier.
·
På grund av dess låga
kaloriinnehåll är det möjligt att gå ner i vikt genom att följa tonfiskdieten.
·
Så, gör tonfisk dig gå upp i
vikt? Du kan gå upp i vikt om du konsumerar tonfisk med oljeinnehåll över
den rekommenderade mängden.
·
Dessutom varierar omega 3
-fettsyrahalten i tonfisk beroende på om fisken är konserverad i olja eller
vatten.
·
Svaret på frågan om tonfisk med
så högt vitamin- och mineralinnehåll kan öka höjden beror på att den stöder
benutvecklingen hos barn under tillväxt- och utvecklingsperioden.
Fördelar med tonfisk, vad är det bra för?
·
Tonfisk, som rekommenderas i en
hälsosam kost med dess innehåll av omega 3 -fettsyror, skyddar kardiovaskulär
hälsa. Det ökar HDL, kallat bra kolesterol, i blodet.
·
Tonfisk förhindrar blodproppar
och påskyndar blodflödet, vilket minskar risken för stroke.
·
Tonfisk är en fisk med högt
proteinvärde. Högt kalium- och proteininnehåll reglerar blodtrycket,
säkerställer att blodtrycket ligger på normala nivåer.
·
EPA- och DHA -innehållet, som
har en positiv effekt på ögons hälsa, förhindrar bildning av torra ögon och
förhindrar också ögonsjukdomar som utvecklas med åldrandet.
·
Omega 3 -fettsyrainnehåll, som
har antioxidantegenskaper, skyddar kroppen mot cancer. I synnerhet
minimerar det risken för njure-, tjocktarms- och bröstcancer.
·
Tack vare omega 3 -värdet för
tonfisk, som är av stor betydelse för att reglera blodflödet till hjärnkärlen
och stärka de elektriska kretsarna i hjärnan, minskar det risken för
Alzheimers.
·
Dess höga seleninnehåll styr
aptit och humörförändringar. Det skyddar kroppen mot ångest och
depression. Selen, tillsammans med omega 3, stöder utsöndring av skadliga
giftiga ämnen från levern.
·
D -vitamin i dess innehåll
reglerar fuktbalansen i huden och hjälper till att bilda en ljus och livlig
hud. Omega 3 -fettsyror gör håret mjukt, friskt och växer snabbare.
Hur man äter tonfisk?
·
Eftersom färsk tonfisk är en fet
fisk, rekommenderas det inte att steka den.
·
Den vanligaste
matlagningsmetoden för tonfisk är gryta. För att förbereda en gryta från
tonfisk rekommenderas att färgen blir ljusare genom att blötlägga citron och
salt efter rengöring. Du kan hacka tärningarna, tillsätt schalottenlök,
lagerblad, lite tomatpuré och salt och konsumera det i form av en gryta.
·
Du kan göra tonfisk sallad,
pizza, pasta med tonfisk på burk.
·
Den mest praktiska användningen
av tonfisk är smörgåsar.
·
I det japanska köket används
tonfisk för att göra sashimi eller sushi.
·
Frågan om tonfisken, som ofta
används i matlagning, är uppvärmd, kan förvirra sinnen. Att värma tonfisk
är inga problem. När du lagar dina måltider kan du värma tonfisken med
sinnesro.
·
Att öppna tonfisk kan vara
utmanande, som med många burkar. Även om det vanligtvis finns en dragflik
på locken, kan denna ring ibland också bryta från lådan.
·
I sådana fall använder du kniven
som du håller vertikalt för att göra hål i burkens lockets inre kanter och foga
sedan ihop dessa hål och skär långsamt.
·
Om du har en platt sten eller
betongkloss i ditt hus där du kan gnugga burken ser du att locket öppnas när du
gnider lockdelen i genomsnitt 1 minut och trycker på burken från sidorna.
Är tonfisk skadlig?
·
Tonfisk innehåller kvicksilver. Tonfisk,
som är en djuphavsfisk, har en hög mängd kvicksilver eftersom de också livnär
sig på varelserna på havsbotten. Att äta stora mängder tonfisk under lång
tid kan vara skadligt.
·
Du bör begränsa din
tonfiskförbrukning, särskilt om du är gravid eller ammar.
·
Det rekommenderas att du inte
konsumerar mer än 4 medelstora (över 800 gram) eller 300 gram färsk tonfisk per
vecka.
·
Kvicksilverhalten i tonfisk kan
skada barnets nervsystem och hämma dess utveckling. Gravida och gravida
kvinnor bör använda det noggrant, frågan om tonfisk ges till spädbarn kommer
att tänka på. Att ge fisk till spädbarn upp till ett år rekommenderas inte
av experter.
·
Kan tonfisk ätas med yoghurt? Nej, uppmärksamhet krävs. En annan nyfiken fråga är,
orsakar tonfisk allergier?
·
Om yoghurten inte är färsk kan
den orsaka en allergisk reaktion när den konsumeras med fisk.
·
Detsamma gäller för tonfiskmjölk
och tonfisk och ayran -drickbara frågor. För att inte uppleva
tonfiskförgiftning bör den konsumeras helt efter att burken öppnats. Eftersom
tonfisk är en proteinrik mat bör den konsumeras med försiktighet av
njurpatienter med proteinbegränsning.
·
Man undrar också om tonfisk orsakar gas . Tonfisk
har inte direkt gasbildande effekter, men beroende på matsmältningssystemets
känslighet kan varje mat ge olika effekter i olika kroppar. Speciellt för
spädbarn som konsumerar tonfisk för första gången är det bra att först
konsultera en specialist.
·
Om du konsumerar tonfisk på burk
kan det vara orsaken till gastrit. Huvudorsaken här är dock inte fisken,
utan typen av solrosolja som finns i burken för att förhindra att fisken
förstörs.
·
Efter att tonfisken har öppnats,
om den inte är helt färdig, om solrosolja tillsätts för att täcka köttet, kan
den förvaras i kylskåpet i ytterligare 2 dagar med stängd mun.
·
Om du föredrar en lätt produkt
kan du lägga vatten på köttet istället för solrosolja. Du kan förvara
tonfisken i en burk eller överföra den till en glasburk.
Hur mycket är tonfiskpriserna?
·
Tonfisk säljs mestadels färsk i
Amerika.
·
Det är svårt att hitta färsk
tonfisk i vårt land, och tonfisk som tas in fryst är ganska högt i pris.
·
I allmänhet varierar tonfisk som
konsumeras i konserverad form beroende på märke, mängd och oljeinnehåll.
·
Priset på en burk med tonfisk på
160 gram varierar mellan 8,5 lira och 12 lira.
0 Kommentarer