Innehåll

  • Vad är sojabönor?
  • Var växer sojabönor?
  • Hur man konsumerar och lagar sojabönor?
  • Var kan man köpa sojabönor?
  • Vilka är fördelarna med sojabönor?

Sojabönor: En källa till vegetabilisk fiber och protein!

Sojabönor, som har börjat få en starkare plats i den turkiska matkulturen med sina näringsvärden jämfört med det förflutna, hittar en plats i kök som ett hjälpmedel för måltider. Smaken som du kommer att vara värd som ett näringsrikt alternativ med samma smak som kidneybönor har en smak som kan följa många recept.

 

Vad är sojabönor?

·        Soja, det asiatiska kökets funktionella mat, är en av de mest näringsrika medlemmarna i baljväxterfamiljen. Sojabönor, som växer i en 1,5-2 meter hög bredbladig, delvis inplastande växt, har en mer rundad form och färg som sträcker sig från gul till brun jämfört med torkade bönor eller kidneybönor.

·        Soja, som konsumeras direkt i köket med sin gulaktiga färg och granulära struktur, men också är huvudingrediensen i många sidofoder från mjöl till mjölk, är bland de mest konsumerade livsmedlen i världen med sitt breda användningsområde.

·        Med sina näringsvärden och mångsidiga användning har maten, vars popularitet har ökat särskilt de senaste åren, en viktig plats i köken i nästan alla kulturer utom Afrika.

·        Känd för sin mångsidiga användning, särskilt i matkulturen i Fjärran Östern, och spridd till världen från asiatiska kök, gör smaken sitt namn känt som en proteinkälla av hög kvalitet.

·        Det ingår i många recept på grund av sojabönornas höga näringsvärde.

·        Det fördubblar smaken och mättande funktionen i recepten det läggs till.

·        Det har passerat gränserna för det asiatiska köket och gjort sig accepterat av många kök.

 

Var växer sojabönor?

·        Sojabönor, vars hemland är Östasien och är känt för att först odlas i Kina, odlas först i Asien och sedan i andra delar av världen.

·        Klimatet och markens selektivitet hos bönan, som är förenligt med det hårda klimatet i Asien, är försumbar.

·        Eftersom den är kompatibel med olika klimattyper växer den i många olika delar av världen och framstår som en åkerväxt i tempererade klimat.

·        Eftersom det är en tempererad klimatväxt är det svårt att odla på platser där temperaturen är under 18 ° C eller över 40 ° C under växtsäsongen.

·        Förutom länder i Centralasien produceras sojabönor i USA med avancerade metoder och odlas runt Çukurova i Turkiet.

 

Hur man konsumerar och lagar sojabönor?

·        De som inte har provat sojabönan, som är en källa till vitaminer i vegetariska menyer i sin färska och torra form och har en unik plats i vår matkultur, undrar hur man äter sojabönor eller hur man konsumerar sojabönor.

·        Sojabönor, som vanligtvis görs till en egen maträtt, kokas och serveras med olika rätter eller tillagas en egen måltid.

·        Att laga sojabönor är väldigt enkelt.

·        Bönorna, som har en hård struktur och blötläggs i vatten natten innan för enkel tillagning, tvättas i mycket vatten nästa dag och kokas.

·        Soja, som mjuknar när den kokas i 20-25 minuter i genomsnitt, tillagas i enlighet med receptet och läggs till borden.

·        De som är på en diet kan förbereda läckra sojabönor till lunch eller middag.

·        Denna fördelaktiga mat, som har en hög mättande funktion, är mycket framgångsrik för att gå ner i vikt.

·        Det faktum att den innehåller kostfibrer och är låg i kalorier förhindrar viktökning samt stöder fettförbränning. Du kan äta sojabönor vid vilken måltid du vill.

 

Var kan man köpa sojabönor?

·        Det är inte svårt att hitta sojabönor, som vanligtvis används som torra och färska i det turkiska köket.

·        Maten, som vi brukar se på markernas baljväxter i sin förpackade form, kan också fås från delikatessaffärer.

·        Det säljs också i gourmetbutiker som torkade sojabönor, eller det kan köpas i öppen form från butiker som säljer pulser.

·        Sojabönor, som tar plats i köken i sin färska såväl som i sin torra form, finns på grannmarknader och grönsakshandlare i september och oktober.

·        Sojabönolja, som används i alternativ medicin och hudvård, kan enkelt fås från växtbaserade läkare.

 

Vilka är fördelarna med sojabönor?

·        Eftersom sojabönor är en viktig proteinkälla säkerställer den en sund utveckling av celler och reglerar metaboliska reaktioner.

·        Sojabönor är kända för att vara bra för sömnproblem genom att reglera ämnesomsättningen och innehåller höga halter magnesium, vilket ökar sömnkvaliteten och möjliggör effektiv lyssning.

·        Näringsämnet som neutraliserar fria radikaler med sina antioxidanter bromsar uppkomsten av cancer och är ett användbart näringsämne att använda i cancerbehandlingsprocessen.

·        Mat som påskyndar matsmältningen som fiberkälla är ett naturligt botemedel mot tillstånd som förstoppning. Genom att slappna av matsmältningssystemet är det bra för rastlösa tarmar och hjälper till att upprätthålla kroppsbalansen.

·        Eftersom sojabönor är en effektiv källa till vitamin E kan det vara en lösning på problem som muskelsvaghet och gångstörning.

·        Maten, som stöder hälsosam viktökning som en bra fiber- och proteinkälla, skyddar mot diabetes genom att inte innehålla kolesterol trots dess höga fetthalt.

·        Fördelarna med sojabönor för huden lockar kvinnors uppmärksamhet. Det hjälper till att lösa många hudproblem, från hudfläckar till rynkor och sojaolja hjälper till att förhindra fläckar och rynkor genom att gnidas in i huden.

För att sammanfatta fördelarna med sojabönor:

·        Det är diabetesens fiende. När du konsumerar denna mat håller diabetes dig borta från dig.

·        Det stärker skelettsystemet. Det gör att ben och muskler håller sig starkare och mer motståndskraftiga.

·        Det skyddar tarmfloran och förhindrar magproblem.

·        Det hjälper dig att leva ett cancerfritt liv.

·         

Sojabönnsnäringsfakta

·        Sojabönor, kända som det enda näringsämnet som innehåller åtta essentiella aminosyror, är en av de röda köttens största konkurrenter med sitt proteinvärde och vitamin B1.

·        Det är en rik proteinkälla, som innehåller aminosyran lysin, som kroppen inte kan göra själv, och den uppfyller 25% av det dagliga fiberbehovet med sitt fiberinnehåll i 100 gram.

·        Den innehåller folat, kalcium, järn, magnesium, kalium, zink och kopparmineraler.

·        Det konsumeras som en av de naturliga källorna rika på vitamin A, K, B3, B6, B2, B1 och E.

·        Med sina höga näringsvärden är det en av de viktiga livsmedel som används mot animaliska livsmedel, särskilt i vegansk näring.

·        Soja, som är en värdefull proteinkälla för dem som är allergiska mot komjölk och som inte konsumerar rött kött, innehåller inte kolesterol.

·        Under bantningsprocessen rekommenderas att konsumera sojabönor.

·        För det är en mycket bra proteinkälla. Att lägga en måttlig mängd till vegetabiliska måltider är lämplig för kostnäring.

·        Särskilt om du har en diet bort från kött och köttprodukter; Sojabönor är något för dig!

·        Förutom dess fördelar är det nödvändigt att vara försiktig med skadorna av ofermenterad sojabönor. Det är särskilt bland skadorna hos icke-fermenterade sojabönor som immunsvaghet, matsmältningsbesvär, allergier.

 

Hur mycket kostar sojabönor?

·        Sojabönor, som är en källa till kvalitetsprotein i kök, är en produkt som varierar i pris eftersom den har ett brett användningsområde.

·        1 kilo av maten, som vanligtvis används i kök i sin torra form, varierar mellan 15 TL och 20 TL.

·        Eftersom användningen av soja inte är begränsad till kök är den också tillgänglig i oljeform och 50 ml sojaolja säljs mellan 12 TL och 20 TL.

·        En av de vanligaste användningarna av sojabönor runt om i världen är massa.

·        Sojamjöl produceras av den återstående delen av sojabönan efter oljeutvinning och sojamjöl, som är fodret med högst proteinvärde bland djurfoder, överraskar bonden genom att ändra priset varje år.

 

Läckra rekommendationer med sojabönor

Sojabönor ger smaken av asiatiska rätter till våra bord, och är en mat vi är vana vid att höra med sin sås. Som följd av olika recept med sin sås blir sojabönor huvudingrediensen i näringsrika veganska måltider. Bönor, som tillsätts som huvudingrediensen i näringsrika och hälsosamma måltider tillsammans med grönsaker, förblir i åtanke med sin traditionella smak som liknar torra bönor.

Tillagad med recept som liknar torkade bönor, serveras den som en saftig maträtt med bröd doppat i vatten, tillsammans med lök och dill. Den identifieras med olivens smak och kommer till ditt bord med olika recept.

Bonus: Hjärtlig och lätt sojabönsallad

Förutom dess saftiga maträtt är ett av de vanligaste recepten som innehåller soja på turkiska bord den vitaminrika sojabönsalladen. Sojabönsallad, som är ett komplett proteinlager, tillagas med säsongens grönsaker. Salladen bär vitaminer och smak av grönsaker som tomater, persilja, lök och gurkor och ger färg till borden med sitt färgglada och läckra utseende. Med sin ursprungliga smak är det den perfekta smaken för dem som vill ha ett annat salladsrecept på borden än den klassiska herdssalladen. Dessutom är sojabönsallad bland de recept som du bör äta som familj minst en gång i veckan med dess näringsvärden.