Innehåll
- Vad är sojabönor?
- Var växer sojabönor?
- Hur man konsumerar och lagar sojabönor?
- Var kan man köpa sojabönor?
- Vilka är fördelarna med sojabönor?
Sojabönor: En källa till vegetabilisk fiber och
protein!
Sojabönor, som har börjat få en starkare plats i den
turkiska matkulturen med sina näringsvärden jämfört med det förflutna, hittar
en plats i kök som ett hjälpmedel för måltider. Smaken som du kommer att
vara värd som ett näringsrikt alternativ med samma smak som kidneybönor har en
smak som kan följa många recept.
Vad är sojabönor?
·
Soja, det asiatiska kökets funktionella
mat, är en av de mest näringsrika medlemmarna i
baljväxterfamiljen. Sojabönor, som växer i en 1,5-2 meter hög bredbladig,
delvis inplastande växt, har en mer rundad form och färg som sträcker sig från
gul till brun jämfört med torkade bönor eller kidneybönor.
·
Soja, som konsumeras
direkt i köket med sin gulaktiga färg och granulära struktur, men också är
huvudingrediensen i många sidofoder från mjöl till mjölk, är bland de mest
konsumerade livsmedlen i världen med sitt breda användningsområde.
·
Med sina näringsvärden och mångsidiga
användning har maten, vars popularitet har ökat särskilt de senaste åren, en
viktig plats i köken i nästan alla kulturer utom Afrika.
·
Känd för sin
mångsidiga användning, särskilt i matkulturen i Fjärran Östern, och spridd till
världen från asiatiska kök, gör smaken sitt namn känt som en proteinkälla av
hög kvalitet.
·
Det ingår i många recept på grund av
sojabönornas höga näringsvärde.
·
Det fördubblar smaken och mättande
funktionen i recepten det läggs till.
·
Det har passerat gränserna för det
asiatiska köket och gjort sig accepterat av många kök.
Var växer sojabönor?
·
Sojabönor, vars hemland är Östasien och
är känt för att först odlas i Kina, odlas först i Asien och sedan i andra delar
av världen.
·
Klimatet och markens selektivitet hos
bönan, som är förenligt med det hårda klimatet i Asien, är försumbar.
·
Eftersom den är kompatibel med olika
klimattyper växer den i många olika delar av världen och framstår som en
åkerväxt i tempererade klimat.
·
Eftersom det är en
tempererad klimatväxt är det svårt att odla på platser där temperaturen är
under 18 ° C eller över 40 ° C under växtsäsongen.
·
Förutom länder i Centralasien produceras
sojabönor i USA med avancerade metoder och odlas runt Çukurova i Turkiet.
Hur man konsumerar och lagar sojabönor?
·
De som inte har provat sojabönan, som är
en källa till vitaminer i vegetariska menyer i sin färska och torra form och
har en unik plats i vår matkultur, undrar hur man äter sojabönor eller hur man
konsumerar sojabönor.
·
Sojabönor, som
vanligtvis görs till en egen maträtt, kokas och serveras med olika rätter eller
tillagas en egen måltid.
·
Att laga sojabönor är väldigt enkelt.
·
Bönorna, som har en hård struktur och
blötläggs i vatten natten innan för enkel tillagning, tvättas i mycket vatten
nästa dag och kokas.
·
Soja, som mjuknar när den kokas i 20-25
minuter i genomsnitt, tillagas i enlighet med receptet och läggs till borden.
·
De som är på en diet kan förbereda
läckra sojabönor till lunch eller middag.
·
Denna fördelaktiga
mat, som har en hög mättande funktion, är mycket framgångsrik för att gå ner i
vikt.
·
Det faktum att den innehåller kostfibrer
och är låg i kalorier förhindrar viktökning samt stöder
fettförbränning. Du kan äta sojabönor vid vilken måltid du vill.
Var kan man köpa sojabönor?
·
Det är inte svårt att hitta sojabönor,
som vanligtvis används som torra och färska i det turkiska köket.
·
Maten, som vi brukar se på markernas
baljväxter i sin förpackade form, kan också fås från delikatessaffärer.
·
Det säljs också i gourmetbutiker som
torkade sojabönor, eller det kan köpas i öppen form från butiker som säljer
pulser.
·
Sojabönor, som tar
plats i köken i sin färska såväl som i sin torra form, finns på grannmarknader
och grönsakshandlare i september och oktober.
·
Sojabönolja, som används i alternativ
medicin och hudvård, kan enkelt fås från växtbaserade läkare.
Vilka är fördelarna med sojabönor?
·
Eftersom sojabönor är en viktig
proteinkälla säkerställer den en sund utveckling av celler och reglerar
metaboliska reaktioner.
·
Sojabönor är kända för att vara bra för
sömnproblem genom att reglera ämnesomsättningen och innehåller höga halter
magnesium, vilket ökar sömnkvaliteten och möjliggör effektiv lyssning.
·
Näringsämnet som neutraliserar fria
radikaler med sina antioxidanter bromsar uppkomsten av cancer och är ett
användbart näringsämne att använda i cancerbehandlingsprocessen.
·
Mat som påskyndar
matsmältningen som fiberkälla är ett naturligt botemedel mot tillstånd som
förstoppning. Genom att slappna av matsmältningssystemet är det bra för
rastlösa tarmar och hjälper till att upprätthålla kroppsbalansen.
·
Eftersom sojabönor är en effektiv källa
till vitamin E kan det vara en lösning på problem som muskelsvaghet och
gångstörning.
·
Maten, som stöder
hälsosam viktökning som en bra fiber- och proteinkälla, skyddar mot diabetes
genom att inte innehålla kolesterol trots dess höga fetthalt.
·
Fördelarna med sojabönor för huden
lockar kvinnors uppmärksamhet. Det hjälper till att lösa många hudproblem,
från hudfläckar till rynkor och sojaolja hjälper till att förhindra fläckar och
rynkor genom att gnidas in i huden.
För att sammanfatta fördelarna med
sojabönor:
·
Det är diabetesens fiende. När du
konsumerar denna mat håller diabetes dig borta från dig.
·
Det stärker skelettsystemet. Det
gör att ben och muskler håller sig starkare och mer motståndskraftiga.
·
Det skyddar tarmfloran och förhindrar
magproblem.
·
Det hjälper dig att leva ett cancerfritt
liv.
·
Sojabönnsnäringsfakta
·
Sojabönor, kända som det enda
näringsämnet som innehåller åtta essentiella aminosyror, är en av de röda
köttens största konkurrenter med sitt proteinvärde och vitamin B1.
·
Det är en rik proteinkälla, som
innehåller aminosyran lysin, som kroppen inte kan göra själv, och den uppfyller
25% av det dagliga fiberbehovet med sitt fiberinnehåll i 100 gram.
·
Den innehåller folat, kalcium, järn,
magnesium, kalium, zink och kopparmineraler.
·
Det konsumeras som en
av de naturliga källorna rika på vitamin A, K, B3, B6, B2, B1 och E.
·
Med sina höga näringsvärden är det en av
de viktiga livsmedel som används mot animaliska livsmedel, särskilt i vegansk
näring.
·
Soja, som är en värdefull proteinkälla
för dem som är allergiska mot komjölk och som inte konsumerar rött kött,
innehåller inte kolesterol.
·
Under bantningsprocessen rekommenderas
att konsumera sojabönor.
·
För det är en mycket
bra proteinkälla. Att lägga en måttlig mängd till vegetabiliska måltider
är lämplig för kostnäring.
·
Särskilt om du har en diet bort från
kött och köttprodukter; Sojabönor är något för dig!
·
Förutom dess fördelar är det nödvändigt
att vara försiktig med skadorna av ofermenterad sojabönor. Det är särskilt
bland skadorna hos icke-fermenterade sojabönor som immunsvaghet,
matsmältningsbesvär, allergier.
Hur mycket kostar sojabönor?
·
Sojabönor, som är en källa till
kvalitetsprotein i kök, är en produkt som varierar i pris eftersom den har ett
brett användningsområde.
·
1 kilo av maten, som vanligtvis används
i kök i sin torra form, varierar mellan 15 TL och 20 TL.
·
Eftersom användningen av soja inte är
begränsad till kök är den också tillgänglig i oljeform och 50 ml sojaolja säljs
mellan 12 TL och 20 TL.
·
En av de vanligaste användningarna av
sojabönor runt om i världen är massa.
·
Sojamjöl produceras av den återstående
delen av sojabönan efter oljeutvinning och sojamjöl, som är fodret med högst
proteinvärde bland djurfoder, överraskar bonden genom att ändra priset varje
år.
Läckra rekommendationer med sojabönor
Sojabönor ger smaken av asiatiska rätter till våra
bord, och är en mat vi är vana vid att höra med sin sås. Som följd av
olika recept med sin sås blir sojabönor huvudingrediensen i näringsrika
veganska måltider. Bönor, som tillsätts som huvudingrediensen i
näringsrika och hälsosamma måltider tillsammans med grönsaker, förblir i åtanke
med sin traditionella smak som liknar torra bönor.
Tillagad med recept som liknar torkade bönor, serveras
den som en saftig maträtt med bröd doppat i vatten, tillsammans med lök och
dill. Den identifieras med olivens smak och kommer till ditt bord med
olika recept.
Bonus: Hjärtlig och lätt sojabönsallad
Förutom dess saftiga maträtt är ett av de vanligaste
recepten som innehåller soja på turkiska bord den vitaminrika
sojabönsalladen. Sojabönsallad, som är ett komplett proteinlager, tillagas
med säsongens grönsaker. Salladen bär vitaminer och smak av grönsaker som
tomater, persilja, lök och gurkor och ger färg till borden med sitt färgglada
och läckra utseende. Med sin ursprungliga smak är det den perfekta smaken
för dem som vill ha ett annat salladsrecept på borden än den klassiska
herdssalladen. Dessutom är sojabönsallad bland de recept som du bör äta
som familj minst en gång i veckan med dess näringsvärden.
0 Kommentarer