• Vad är smör?
  • Vilka är fördelarna med smör?
  • Smörkalorier och näringsvärden
  • Hur tillverkas smör? Hur fungerar ekologiskt smör?
  • Smörskador och biverkningar

Smör: Smakhemligheten för det traditionella turkiska köket!

Smör, som har en historia lika gammal som mänsklighetens historia, är en underbar smak som växte fram när människor tämde djur som kor och får. Smör, som används särskilt i produktionen av bakverk, desserter och pilafs i vårt land, är oumbärlig för frukost och stekt ägg.

Smör, som har en speciell plats i det europeiska köket, börjar öka i värde när det blir en kommersiell produkt. Smör, som ofta används i österländska kök och särskilt i indiska rätter, används ibland som medicin i det indiska köket. Smör, som tillverkas på höglandet av nomaderna i vårt land, blir palatskökens eftertraktade smak under de följande perioderna.

Smör, som har en unik doft och lukt, ger smak till varje maträtt, från pilafs till såser, från kakor till kötträtter, från grönsaksrätter till kakor och omeletter. Smaken på varje maträtt med smör blir vackrare och doftande. Det används genom att smälta smör eller mjuka upp det vid rumstemperatur, vilket ökar dess smak och mjukhet, särskilt när det läggs till bakverk som kakor, kakor och pajer.

Inte nog med det, du bör försöka dricka ditt te en gång och tillsätta lite smör. Du kommer att känna den fantastiska smakskillnaden i gommen.

Smör, som skapar en smakpåverkan i måltider med sin magnifika lukt, är inte värmebeständig och rekommenderas inte för användning i stekning. Smör som utsätts för direkt värme kan brinna på kort tid, och dess smak kommer att försämras och det bildas svarta avlagringar på det. När du använder smör till måltider, tillsätter 1-2 matskedar olivolja att det inte brinner.

 

Vad är smör?

·        Smör är ett animaliskt fett som bildas som ett resultat av koncentrering av mjölkfett, grädde, mognad och spridning.

·        Smör, en av kökspärlorna, finns i många recept. Med sin smak och konsistens gör det receptet ännu mer attraktivt. Den har ett brett utbud av användningsområden, från ris till dessert, från tårta till bakverk.

·        Smör är faktiskt en av de mest populära ingredienserna som används i köket.

·        Denna typ av olja, som är mer föredragen i jämförelse med flytande olja, är också mycket fördelaktig för hälsan.

·        Speciellt när du hittar naturligt och ekologiskt berett smör, rekommenderas det att lagra hemma.

·        Eftersom smör, som framställs utan tillsatser i bymiljön, introduceras som den bästa kvalitetsoljan genom tiderna.

·        Experter, som rekommenderar smör från spädbarn till äldre, betonar ofta mineralerna i denna olja.

·        Om du matar barn som befinner sig i tilläggsperioden med blw -metoden; Du kan servera den genom att tillsätta lite smör till pasta och nudlar.

·        Om du har en bebis som äter med skedmetoden; Glöm inte att tillsätta naturligt smör till sopporna och måltiderna du förbereder.

·        Du kan använda smöret för långvarig konsumtion genom att förvara det i kylskåp och frys. En av dina smakhemligheter för många recept du lagar hemma är smör!

Så, vad är smör gjort av?

Det kan erhållas direkt med mjölk, eller det kan erhållas med färsk eller fermenterad grädde . Smaken av smör, som varierar i färg från vitt till gulaktigt, kan vara sött eller något surt. Anledningen till förändringarna i smörets färg är djurets kost.

Enligt beredningssättet kan smör, som kan vara luktfritt eller ha en lite sur lukt:

·        bysmör,

·        mjölksmör och

·        Det är uppdelat i sorter, inklusive pastöriserat smör.

I vissa regioner kan den också göras med yoghurt istället för mjölk. Smör med yoghurt är mycket överlägset det som görs med mjölk när det gäller smak och arom, men det är inte att föredra i smörindustrin på grund av dess låga effektivitet.

 

Vilka är fördelarna med smör?

·        Den innehåller vitaminer som ökar kroppens immunförsvar. Det spelar en viktig roll för att upprätthålla ögons hälsa.

·        Det är en bra källa till mineraler.

·        De korta och medellånga fettsyrorna i sitt innehåll bekämpar patogena mikroorganismer som lever i tarmen.

·        Det skyddar kroppen mot hjärt -kärlsjukdomar.

·        Antioxidantkomponenterna i dess innehåll skyddar kroppen mot infektioner och stöder kroppens kamp mot sjukdomar. infektionssjukdomar

·        Det ger skydd mot och reparerar celler.

·        Det skyddar kroppens celler mot cancer och förhindrar spridning av cancerceller.

·        Det hjälper till att förebygga sjukdomar som artrit och förkalkning i lederna.

·        Med effekten av vitamin A och D i sitt innehåll stärker det benstrukturen och har en aktiv roll för att förhindra tandförfall.

·        Smör, som har svampdödande egenskaper, är effektivt vid behandling av candida. Det är viktigt för att upprätthålla mage och tarmhälsa.

·        Riktigt smör har effekten att höja bra kolesterol (HDL) och sänka LDL (dåligt kolesterol).

·        Smör, som ger mättnadskänsla, har en förebyggande effekt på fetma när det konsumeras i rekommenderade mängder.

·        Det ger hjärnutveckling effekten av Omega 3- och Omega 6 -fettsyror i dess innehåll. Det rekommenderas att särskilt växande barn konsumerar smör för att slutföra hjärnans utveckling.

·        En annan fördel med smör är att det stöder sköldkörtelns hälsa.

 

Smörkalorier och näringsvärden

·        1 portion, dvs 30 gram smör, är cirka 226 kalorier.

·        Smör innehåller fettlösliga vitaminer A, E, D och K.

·        Den innehåller antioxidantmineraler som selen, koppar, zink, krom och mangan.

·        Speciellt när det blandas med vetegrodd ökar mängden selen ännu mer. Smör, som är mycket jodrikt, är viktigt med sin struktur som stöder sköldkörtelns hälsa.

·        Innehåller karoten, en föregångare till vitamin A.

·        Glykospingolipider, som är bland komponenterna i smör, är viktiga för mage och tarm.

·        Rikt på omega 3- och omega 6 -fettsyror, 80% av smöret är fett. 18% är vatten och 2% är fast mjölk.

·        Smör, som är oumbärligt för borden med sin sofistikerade smak, innehåller 500 fettsyror och nästan 400 flyktiga komponenter.

·        Alla dessa ingredienser ger smör dess unika smak.

·        Massproducerat smör har en annan smak än bysmör, eftersom vissa smakämnen i smör förstörs under pastörisering.

 

Hur tillverkas smör? Hur fungerar ekologiskt smör?

För churn -metoden, som är den klassiska metoden att göra smör, fermenteras och mognas mjölken först. Den mogna mjölken läggs i kornen och skakas genom att tillsätta lite kallt vatten. I skakningsprocessen klibbar oljorna till varandra och aggregerar. Oljorna som samlats upp i churn -koncentratet och churn -smöret erhålls. Med andra ord är smör den kondenserade formen av mjölkgrädde.

Låt oss svara på frågan om hur man gör ekologiskt smör. Ekologiskt smör görs på två sätt:

·        I den första metoden används hemlagad yoghurt till smör . Grädden på yoghurten tas upp i en glasburk. Kallt vatten tillsätts på det och glasburkens mynning är tätt tillsluten och lämnar minst 4 fingrar utrymme. Sedan börjar glasburkan skakas. Efter 15 minuter börjar oljor samlas på glasburk. Några isbitar läggs till burken och skakas fortsätter ett tag. Blandningen förs genom en ostduk och smöret på ostduken tas upp i en skål.

·        Den andra metoden är att blanda mjölkgrädde, grädde eller yoghurtgrädde genom att tillsätta vatten till det med en mixer. Den vispade blandningen är klar att ätas som smör. Yoghurtjäsning kan också göras med det smör du har förberett, du bör definitivt prova denna yoghurt.

Så hur många liter mjölk kommer ut av 1 kg smör? Med användning av 14 liter mjölk , är ett kilo smör erhålles.

 

Blir smör dåligt?

·        Smör görs på två sätt, saltat och osaltat.

·        Den mest naturliga och ekologiska typen av smör är osaltat smör. Osaltat smör, som har en mjuk konsistens, är ljusvitt.

·        Saltat smör, å andra sidan, är smör som erhålls genom att tillsätta salt. Saltat smör är mer hållbart.

·        Smör kan förvaras länge om lagringsvillkoren följs.

·        Smör kan bli mögligt och förstöra om det lämnas avtäckt.

·        Det bör inte konsumeras när bitterhet och skillnad märks i smaken och lukten av smör.

·        Samtidigt, om färgen på smöret börjar mörkna när det tas först, är detta ett tecken på att smöret är bortskämt.

·        Det är lämpligt att förvara smöret i en lufttät behållare i kylskåpet eller i frysen.

Så hur smälter du smör? Om ditt smör finns i frysen är det hälsosamt att smälta det genom att placera det på de nedre hyllorna i ditt kylskåp. Att hålla smöret som du tog bort från kylskåpet vid rumstemperatur utan att utsätta det för direkt ljus är tillräckligt för att det ska smälta.

 

Hur mycket är smörpriserna?

·        Smörpriserna , som är en av tabellernas ledande smaker , skiljer sig beroende på hur smöret görs, oavsett om det är ekologiskt, märke och typ.

·        Ekologiskt smör kan inte användas på länge. Men dess smak och doft är otrolig.

·        Ekologiska smör är något dyrare än massproducerade smör.

·        Ekologiskt smör av yoghurt föredras mestadels till frukost, medan pastöriserat smör används till måltider.

·        För produktion och försäljning av smör, som är en mejeriprodukt, måste företag producera i enlighet med villkoren i den turkiska Food Codex smörkommunikén .

·        Snittpriset på 1 kg smör varierar mellan 25 lira och 75 lira.

 

Smörskador och biverkningar

·        Alla oljor som används i våra kök är kaloririka. Smör, som är en av våra traditionella smaker, är en av de mest konsumerade oljorna i vårt land.

·        Överdriven konsumtion av mättat fett kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

·        Färdiga ingredienser tillsatta i mjölken som används för massproducerat smör kan ha en allergiframkallande effekt.

·        Dessutom kan utfodring av kor vars mjölk används med färdigfoder sänka smörets kvalitet och näringsvärde.

·        Överdriven smörkonsumtion ökar insulinresistensen .

·        Personer med diabetes bör inte konsumera mer än den rekommenderade mängden smör.

·        På grund av dess höga fetthalt kan överdriven konsumtion av smör orsaka smörjning i alla kroppens system, och följaktligen observeras bildandet av kroniska sjukdomar.

·        Höga kalorier orsakar viktökning.